Zestaw 4 odmian sadzonek winorośli o dużych owocach

Cena:37.77
Do koszyka
Zestaw 4 odmian sadzonek winorośli nadający się do uprawy w naszym klimacie o bardzo dużych owocach.
 
 
 
Opisy odmian:
 
 
Odmiana: Peage 5-10 
Orientacyjna masa grona: 150-300 g 
Orientacyjne rozmiary jagód: 18 mm 
Smak: labrusca 
Orientacyjny termin dojrzewania: 1-10.9 
Mrozoodporność: -24 st. C 
Kolor gron: granatowe 
Zastosowanie: odmiana deserowa, nadająca się na pergole 
 
Opis:Odmiana spopularyzowana w Polsce pod synonimiczną nazwą Peage 5-10. Ze względu na bardzo dobrą odporność na mróz, idealna na klimat podgórski, Odmiana znana jest także pod nazwą: Roy Chevrier 5-10 
 
 
 
 
Odmiana: Skarb Pannoni
Orientacyjna masa grona: 250-1000 g 
Orientacyjne rozmiary jagód: 26x22 mm 
Smak: neutralny 
Orientacyjny termin dojrzewania: 11-20.09 
Mrozoodporność: -18 st. C 
Kolor gron: żółto-zielone 
Zastosowanie: deserowe 
 
Opis: Popularna deserowa odmiana do uprawy pod osłonami jednak przy pewnej staranności można ja uprawiać w gruncie w cieplejszych rejonach kraju. Jagody o masie od 3 do 5 gram, zależnej od warunków uprawy. Przy nadmiernym zagęszczeniu jagód w gronie zdarza się, że owoce są mniejsze niż w gronach luźnych. Owoce nadają się do konsumpcji, gdy osiągną 13-15% cukru, gdyż przy równocześnie niskiej zawartości kwasów organicznych (0.5-0.6%) mają słodki smak. Grona duże lub bardzo duże, są luźne lub średnio zwarte. Krzewy rosną silnie, są bardzo plenne, wcześnie wstępują w owocowanie (już w trzecim roku można spodziewać się wysokiego plonu). Odmiana dobrze owocuje na pasierbach, z których owoce zbierane są około miesiąca po głównym zbiorze. Plon uzyskany z pasierbów może wynosić 30-40% zbioru podstawowego -- można to wykorzystać głównie w uprawie w ogrzewanej szklarni. Odmiana znana jest także pod nazwą: Pannonia Kincse, 
 
 
 
 
 
Odmiana: Alden
Orientacyjna masa grona: 200-500 g 
Orientacyjne rozmiary jagód: 20 mm 
Smak: deserowa Orientacyjny termin dojrzewania: 1-10.10 
Mrozoodporność: -25 st. C 
Kolor gron: fioletowe 
Zastosowanie: deserowe, pergole, altany 
 
Opis: Odmiana amerykańska. Krzew rośnie bardzo silnie, pędy grube, mocne, sztywne, wzniesione ku górze. Liście bardzo duże, z trzema lub pięcioma wyraźnymi klapami, często zawinięte na obrzeżach w dół, od dołusilnie omszone. Jesienią przebarwiają się na intensywny czerwony kolor, z żółtym unerwieniem, co sprawia, że krzewy mają bardzo efektowny, dekoracyjny wygląd. Grona średniej wielkości, rzadziej duże, z luźno osadzonymi jagodami. Jagody duże, kulisto-elipsoidalne, aromatyczne. Odmiana bardzo plenna, dość wytrzymała na mróz i na choroby grzybowe. Niskie prowadzenie i krótkie cięcie krzewów pobudza je do jeszcze silniejszego wzrostu. Dobrze dojrzałe owoce nadają się również na aromatyczne wino,o podwyższonej zawartości kwasów organicznych
 
 
 
 
Odmiana: Chrupka Złota
Orientacyjna masa grona: 150 g 
Orientacyjne rozmiary jagód: 14 mm 
Smak: bardzo smaczna 
Orientacyjny termin dojrzewania: 21-30.09 
Mrozoodporność: -21 st. C 
Kolor gron: żółto-zielone 
Zastosowanie: deserowe 
 
Opis: Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winniczej Europie. Dość odporna na choroby. Odmiana znana jesttakże pod nazwą: Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel. 
Facebook